11.12.2012

Älykästä ruokaa

Ruualla on yhteys mentaalisiin toimintoihin. Sillä, mitä syömme, on vaikutusta muun muassa älykkyyteen, muistiin, mielialaan ja uneen. Ajattelutyössä tietyt aivosolut vapauttavat välittäjäaineita, viestiä vieviä kemikaaleja soluihin kommunikoimaan toistensa kanssa. Ihmiset, joilla on aivoissa korkea määrättyjen välittäjäaineiden taso, osoittavat korkeaa muistamiskykyä. Myös ravinto vaikuttaa näihin välittäjäaineisiin. Ei ole siis yhdentekevää, mitä syömme.

Tutkimusten perusteella on päätelty, että lesitiini on eräs superravinto, joka auttaa muistamisessa. Lesitiini on koliinin pääravintoaine. Elimistö tuottaa itse koliinia ja muuttaa sen asetyylikoliiniksi. Asetyylikoliini edistää hermoimpulssien kulkua. Oppimiselle tärkeän asetyylikoliinin määrä aivoissa on riippuvaista siitä, kuinka koliinirikasta ruokaa syömme. Lesitiiniä saa parhaiten soijapavuista, maissista, kalasta, kananmunankeltuaisesta ja maksasta. Parasta on tyydyttämätön lesitiini, jota saa rakeina ja kapseleina. Tehokkain lesitiinituote on lesitiini, joka sisältää fosfatidylseriiniä. Suomessa fosfatidylseriiniä saa nimellä Fosfoser Memory apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Lesitiini alentaa myös kolesterolia. Koliini vaikuttaa muistiin 1 ½ tunnissa ja kestää 4-5 tuntia. Tenttiin voi valmistautua ottamalla koliinia riittävän aikaisin ennen tenttiä. Myös Alzheimerin potilailla lesitiini on parantanut muistia merkittävästi.

Toisena ryhmänä aivojen voimaravintona toimii juusto, maito, kananmuna ja liha. Ne kaikki sisältävät aminohappo L-fenyyliamiinia. Aivot käyttävät sitä tärkeiden kemikaalien tuottamiseen. Eräs niistä on noradrenaliini, jolla on merkittävä asema oppimisessa, muistamisessa ja keskittymisessä. L-fenyyliamiini on raaka-aina, jota elimistö käyttää katekoliamiinien tuottamiseen. Katekoliamiineilla kirjoittaja tarkoittaa dopamiinia, noradrenaliinia ja adrenaliinia. Katekoliamiinit ovat puolestaan olennaisen tärkeitä hermoimpulssien välittymisessä. Ainetta on käytetty älykkyyden korottamiseen, ja sen on todettu lisäävän motivaatiota, valppautta ja optimistisuutta. L-fenyyliamiinia saa proteiinipitoisista ruuista tai valmisteina luontaistuotekaupoista. Sitä on käytetty hyvin tuloksin antidepressanttina masennuksen hoitoon.

Varsinainen korkeaoktaaninen polttoaine aivoille on aminohappo, jota kutsutaan L-glutamiiniksi. Se on osoittautunut varsinaiseksi aivojen voiteluöljyksi, jota kulkeutuu aivoihin nopeasti ja helposti. Aivot käyttävät runsaasti glukoosia (sokeria) ja L-glutamiinia. Monissa kokeissa L-glutamiinilla on voitu nostaa älykkyyttä henkisesti jälkeen jääneillä lapsilla. L-glutamiinia on muun muassa soijapavuissa ja kokojyväviljavehnässä.

Eräät vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeitä aivojen saamisessa optimaalisiin oppimissuorituksiin. Mineraaleista sinkin, magnesiumin ja raudan tasapaino on olennaista. Sinkki ja magnesium ehkäisevät hermojärjestelmän loppuun palamista. Kalsiumillakin on tärkeä tehtävä muistijäljen syntymisessä. Vitamiinien A, B, C väitetään auttavan abstraktista ajattelua. C-vitamiinia pidetään tärkeänä huippusuorituksiin pyrkiville. E-vitamiini toimii tärkeänä antioksidanttina.

Muistia ja oppimista ohjaavat välittäjäaineet ja proteiinit, joiden tuotantoa säätelevät myös geenit, joita muokkaamalla voidaan vaikuttaa oppimiskykyyn. Hiirillä tehdyissä kokeissa on voitu osoittaa, että geenimanipulaatio oppimisen edistämiseksi ja muistin parantamiseksi on periaatteessa mahdollista. Muistia ja oppimista säätelee pääosin yksi geeni, joka on nimetty hiirillä NR2B-geeniksi. Koeolosuhteissa hiirten NR2B-geeni on saatu geenitekniikan keinoin tuottamaan huomattavasti enemmän kuin normaalisti proteiinia, joka on edistänyt hiirten muistamista ja oppimista. Tulokset ovat erittäin lupaavia, mutta alan tutkijat eivät ole yksimielisiä siitä, että yhtä geeniä muuntelemalla voitaisiin ilman sivuvaikutuksia säädellä ihmisen muistia. Seuraava vaihe voi kuitenkin olla, että ihmisillä Alzheimerin tautiin ja muihin dementian muotoihin voidaan saada apua geenimuuntelun avulla.


Lähde: Älykästä ruokaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti