10.6.2011


Unitutkimuksella tietoa aivomekanismeista 1

Unitutkimuksen tuoma uusi tieto selittää paljon ihmisen aivojen mekanismeista. Tässä esitellään, miten oppimista tapahtuu aivoissa unen aikana.

Unen aikana tapahtuu uusien asioiden oppimista. Koehenkilöiden opeteltua uusi taito, korreloi heidän tuloksensa seuraavana päivänä voimakkaasti siihen, miten he olivat nukkuneet. Jos heidän vilkeunensa estettiin, he käyttäytyivät kuin vasta-alkajat. Jos he nukkuivat syvää unta varhain yöllä ja/tai heillä oli pitkiä vilkeunen jaksoja myöhään yöllä, he säilyttivät oppimansa taidon ja saattoivat jopa parantaa sitä. Suurin parannus saatiin kun nukkui sekä syvää unta varhain yöllä että oli pitkiä myöhäisen yön vilkeunen jaksoja.

Kun opittu asia talletetaan muistiin, tapahtuu muistijäljen konsolidaatio. Unen ensimmäisen neljänneksen syvän unen eli hidasaaltounen (SWS) määrän ja viimeisen neljänneksen vilkeunen eli REM-unen määrän tulon korrelaatio parantuneeseen suorituskykyyn viitaa kaksivaiheiseen konsolidointiprosessiin, joka käsittää varhaisen yön SWS-riippuvaisen prosessin ja myöhäisen yön REM-riippuvaisen prosessin.
 

J. Allan Hobson (2002). Unennäöstä - Johdatus unitutkimukseen