10.1.2011

 Unettomuus

12 faktaa unettomuudesta:

1. 100 vuotta sitten ihmiset nukkuivat noin 1,5 tuntia enemmän kuin nykyään.

2. 50 %:lla ihmisistä on jossain elämänsä vaiheessa unettomuutta.

3. Noin 42 % työvoimasta kärsii noin tunnin univajeesta yössä, noin 15 % kahden tunnin univajeesta. Yhteiskunnassa on kollektiivinen univaje. Vapaapäivinä nukutaan pidempään.

4. Unen puute aiheuttaa diabetestä, sydänkohtauksia, liikalihavuutta ja masennusta, heikentää vastustuskykyä sekä saattaa johtaa kuolemaan.

     Keho tulkitsee univajeen stressiksi. Stressiin reagoiva järjestelmä estää
     insuliinin tuotantoa.

     Krooninen univaje johtaa myös greliinihormonin eritykseen, mikä stimuloi
     ruokahalua. Kylläisyyden  tunteen aikaansaava leptiini sen sijaan vähenee.

5. Unen puute vaikuttaa erittäin alentavasti suorituskykyyn. Väsyneenä tapahtuu 10 kertaa enemmän virheitä. Huomiokyky huononee: on vaikeus keskittyä ja asioita jää huomaamatta. Kognitiiviset toiminnot hidastuvat: ei pysty ajattelemaan yhtä nopeasti ja tarkasti.

6. Ihmiset eroavat toisistaan dramaattisesti reaktioissaan univajeeseen. Joillekin pienikin univaje on hyvin suuri haitta.

7. Väsymys aiheuttaa 1/3 työpaikkaonnettomuuksista.

8. 100 tuntista työviikkoa tehneistä apulaislääkäreistä 1/5 teki väsymyksen takia potilasta vahingoittaneen virheen, 1/20 kuolemaan johtaneen virheen.

9. Väsyneenä ajaminen aiheuttaa ¼ liikenneonnettomuuksista.

10. Englannissa tapahtui väsymyksen takia suuronnettomuus 28.2.2001. Auto suistui junaradalle, juna tuli, törmäsi autoon ja osa vaunuista suistui viereiselle radalle. Viereiseltä radalta tuli toinen juna ja törmäsi ensimmäiseen junaan. 10 ihmistä kuoli ja 76 loukkaantui. Autoa ajanut mies ehti ulos autosta ennen törmäystä. Mies selitti, että autoon tuli mekaaninen vika, mutta renkaanjäljistä nähtiin, että auton ulosajokulma sopi rattiin nukahtamiseen ja miehellä oli myös ollut netti päällä yöllä. Mies sai 5 vuotta vankeutta.

11. Väsyneenä ajaessa ihmisellä voi olla useiden sekuntien pituisia mikrounia.

12. Kun on paljon univajetta, unia ruvetaan näkemään valvetilassa.

Prisma, 2009: Väsymys tappaa, osat 1 ja 2