10.12.2010

              
 
      Serotoniinivaje tekee itkupillin


Jos sentimentaalinen elokuva saa sinut itkemään, mutta kumppaniasi ei, syy voi olla erilaisissa serotoniinitasoissa. Tuore tutkimus osoittaa, että alhaiset serotoniinitasot ovat yhteydessä ihmisten itkuherkkyyteen.

Hollantilaisessa tutkimuksessa itkemisen neurobiologiaa tutkittiin näyttämällä koehenkilöille liikuttavia elokuvia. Ennen elokuvaa osa koehenkilöistä sai mielialalääkettä, joka väliaikaisesti lisää serotoniinin määrää aivoissa, tai lumelääkettä. Seuraavana päivänä koe toistettiin, mutta nyt mielialalääkettä saaneet saivat plaseboa ja päinvastoin.

Tutkimusta johtaneen Frederick van der Weenin mukaan tulokset osoittivat johdonmukaisesti, että serotoniinitason nousu vähensi itkuherkkyyttä. Tutkimus on ensimmäinen, jossa serotoniini on yhdistetty itkemiseen.

Tutkimuksella pyritään valottamaan serotoniinin vaikutusta tunne-elämään. Vaikka serotoniinin määrän lisääntyminen ehkäisee tehokkaasti masennusta, se leikkaa myös positiivisista tunteista terävimmän kärjen pois. Serotoniiniin yhdistetyt ongelmat seksuaalisuudessa ja orgasmin saamisessa ovat mahdollisesti osa tätä yleistä tunne-elämän tylsistymistä.

Tutkimuksessa on huomionarvoista se, että serotoniinin vaikutus itkemiseen tuli esiin yhden ainoan annoksen jälkeen. Normaalisti serotoniinin vaikutus mielialaan kehittyy vasta viikkojen päästä, eivätkä koehenkilöt havainneet mitään muutosta mielialassaan.